Low-budget tips konijnenvoeding

Uit een recente poll blijkt dat jullie graag meer willen weten hoe je kunt besparen op voeding voor jouw konijnen zonder dat je bespaart op de gezondheid van je buns.

Als huisdiergedragskundige ben ik geen voedingsdeskundige, daar zijn andere specialisten voor gelukkig. Ik ga jou dus informeren vanuit mijn eigen ervaring en kennis met het welzijn van jouw konijnen voorop.

Laat ik beginnen met het allerbelangrijkste eten voor konijnen: hooi en grassoorten. Nee geen brokjes dus. Ooit wilde konijnen brokjes zien eten;)?

En laten brokjes ( biks) nu best duur zijn, dus daar komt tip nummer 1:

  • Budget tip: kies voor een kwalitatieve brok en bezuinig doordat je jouw konijnen slechts één eierdopje per konijn per dag geeft, in plaats van een bakje vol.

Ik ga hier uit van een gemiddeld formaat konijn. Uitgezonderd zijn hele jonge konijnen, grote konijnenrassen of konijnen die op advies van een dierenarts meer brokjes moeten eten.

Terug naar hooi.

Het spijsverteringstelsel van een konijn is ontworpen om vezelrijk en caloriearm voer te verwerken. Laat hooi aan die criteria voldoen.

Hooi is allerbelangrijkste dat een konijn moet eten. Jouw konijn moet  24/7 hooi ter beschikking hebben. Dit vul je dus altijd bij.

Hooi heeft verschillende functies. Enerzijds is het nuttig om de darmen in beweging te houden. Konijnen hebben geen darmbewegingen zoals mensen maar hebben veel vezels nodig om de darmen te laten bewegen. Daarnaast is hooi perfect voor het laten slijten van tanden en kiezen.

Je kunt beter niet kiezen voor de pakken geperste hooi. Dit hooi is droog en minder aantrekkelijk voor konijnen. Kies eerder voor ‘los hooi’ dat is verpakt.

Hooi hoeft niet duur te zijn maar het is wel belangrijk dat het stofvrij, droog, een beetje groen is en het liefst lange sprieten bevat.

  • Budget tip: informeer bij een boer in de buurt of je bij hem/haar hooi kunt kopen per baal.

  • Budget tip: als je eenmaal weet welk hooi jouw konijnen goed eten. Sla dan een hele voorraad in als deze in de aanbieding is. Hooi kun je nooit genoeg hebben.

Gras is uiteraard ook geschikt als ruwvoer maar laat je konijnen hier aan wennen om diarree of plakpoep te voorkomen. Geef geen gemaaid gras. Dit kan een gasbuik veroorzaken.

En gras is gelukkig gratis. Indien je geen gras in je tuin hebt, zou je deze in een grote bak kunnen zaaien. Kies dan voor een mix van verschillende grassoorten. In het wild eten konijnen ook verschillende grassoorten.

  • Budget tip: Je kunt ook gras plukken. Let dan op dat je deze op een plek plukt waar geen wilde konijnen komen indien jouw konijnen niet jaarlijks gevaccineerd worden. Ook liever niet direct langs de berm van een weg plukken ivm uitlaatgassen/afval en ook niet op honden uitlaatplekken.

Groentes en kruiden

Online vind je allerlei lijsten welke groentes jouw konijnen mogen hebben- Kijk ook eens in De Nijnerij stories voor variatie ideeën- dus daar ga ik nu verder niet op in.

  • Budget tip: duw een briefje in de brievenbus bij al je buren binnen waarbij je hen vraagt hun groenten/kruiden resten niet weg te gooien maar bij jou in een speciaal bakje aan de voordeur achter te laten. Geef een aantal voorbeelden van groenten die ze mogen en voeg toe dat uien, knoflook en preiresten wel bij hun groenafval mogen.
  • Budget tip: Koop seizoen groenten. Deze zijn vaker in de aanbieding, vers en daarnaast belast je het milieu minder.
  • Budget tip: Groentes die (bijna) over de datum zijn, krijg je vaak met korting.
  • Budget tip:  vraag in je supermarkt of ze groenten resten hebben en of je de bloemkool-en witlofbladeren mag meenemen die in de bak liggen.
  • Budget tip: koop in de lente/zomer een aantal biologische kruidenplantjes zoals peterselie, selderij, koriander en basilicum. Trek de wortels van het plantje thuis voorzichtig uit elkaar en plant ze wat verder uit elkaar in aarde. Zo zal bijvoorbeeld basilicum harder groeien en heb je er de hele zomer plezier van.
  • Budget tip: Begin met het aanleggen van een moestuintje. Er zijn diverse moestuin accounts op de socials voor beginners.
  • Budget tip: De takken en blaadjes van veel fruitbomen en struiken zijn geschikt om te geven aan jouw konijnen. Bijvoorbeeld druiven, frambozen, rode bessen struiken maar ook takken van vijgen, pruimen of appelbomen. Het fruit zelf bevat vaak (te)veel suikers.
  • Budget tip: De prijzen van gedroogde kruiden kunnen heel erg variëren per winkel en webshop. Kijk naar de hoeveelheid die een verpakking bevat maar bij gemengde varianten ook naar de samenstelling (percentage dat het bloem/kruid dat je wilt erin zit). Zelf ben ik meer fan van verse kruiden.

Wild pluk

Vind je het leuk om te kijken wat je in de natuur kunt plukken en aan je konijnen kunt geven, dan zijn deze tips voor jou.

Download een ‘planten herken app’ als je niet zo’n groene vingers hebt.

  • Budget tip: maak een wandeling door jouw buurt of de tuin van vrienden/familie. Er zijn super veel planten of bomen die veilig zijn voor jouw konijnen om te eten en de variatie zullen ze heerlijk vinden. Denk aan Hazelaar, alle typen wilgentakken, duizendblad, populier, beuk, berk.
  • Budget tip: mocht je zelf een tuin hebben- die niet toegankelijk is voor wilde konijnen- kun je kijken of en eetbare planten/bloemen of struiken in je tuin hebt.
  • Budget tip: in dit seizoen groeien bepaalde planten of kruiden in overvloed. Teveel om allemaal aan je konijn te geven. Droog ze daarom zodat je een voorraad kunt aanleggen voor in de winter.

Hee, ik ben Josine

In deze blog help ik jou hoe je het welzijn van jouw konijn kunt beoordelen om zo de beste keuze voor jouw senior of ziek konijn te maken. Lees meer over mij of de Nijnerij via https://denijnerij.nl/

meer blogs

Dit wil je misschien ook lezen: