Het laten castreren van rammelaars is steeds meer de standaard. Buiten het risico op ongewenste nestjes, weten inmiddels ook veel mensen dat het andere voordelen biedt zoals het verhelpen van ongewenst gedrag.
Dierenartsen wijzen vaak op de risico’s van het onder narcose brengen van konijnen.
Het is inderdaad riskanter t.o.v sommige andere huisdieren omdat konijnen erg stressgevoelig zijn en daardoor bijvoorbeeld mogelijk niet eten na de operatie.
Het is daarnaast lastig om een konijn de juiste diepte van de narcose te geven. Er zijn echter nieuwe methodes op dit vlak, die lang niet alle dierenartsen toepassen of beheersen.
Onwetendheid of onzekerheid kunnen dan een rol spelen in het advies. Je doet er dus goed aan om je vooraf goed te informeren bij (verschillende) dierenklinieken. Hoeveel castraties van voedsters doet men per maand. Welke soort narcose en protocollen eromheen worden gehanteerd.
Wat zijn dan die redenen om je voedster toch te laten steriliseren?
Eigenlijk is het steriliseren een castratie want je wil dat zowel de eierstokken en de baarmoeder weg worden gehaald (de baarmoeder weghalen is niet standaard). Vooral bij oudere konijnen is het gevaar aanwezig dat eenmaal ontstane tumorcellen toch door kunnen groeien in de baarmoeder als alleen de eierstokken zijn weggehaald.
De laatste jaren is er meer bekend geworden over de grote risico’s op baarmoederontsteking en baarmoeder (hals)kanker bij konijnen.
- Uit de meest recente onderzoeken blijkt dat vanaf een leeftijd van 1 jaar al onrustige cellen kunnen ontstaan en niet gecastreerde voedsters vanaf 4 jaar hebben een kans van 50-80% om te sterven aan baarmoeder(hals)kanker. Dit argument alleen al zou een van de belangrijkste reden moeten zijn om je voedster te laten castreren.
- Voedsters kunnen ook ongewenst gedrag vertonen dat mede bepaald wordt door hun hormoonhuishouding. Het verdedigen van hun territorium, lastige koppelingen, schijnzwangerschappen en onzindelijkheid. Castratie kan bovenstaand gedrag sterk verminderen.
- En last but not least…..natuurlijk voorkomt castratie zwangerschappen.
Ik ben me bewust van de kosten van een castratie, deze zijn vanwege de soort ingreep een stuk hoger dan de castratie van een rammelaar.
Echter kan bezuinigen op de gezondheid van je konijn je nog duurder komen te staan; het verliezen van je vriendinnetje.
Heb je meer vragen over het laten castreren van je voedster? Stuur mij gerust een berichtje.